Pagina's

dinsdag 14 februari 2017

Familie, ziek, boodschappen, hypotheek

En voordat je het in de gaten hebt ben je 14 dagen verder. Ik ben heel erg verkouden geweest. Dusdanig dat ik steeds de bank opzocht. Geen energie om maar iets te ondernemen. Weinig lucht en heel erg veel dorst. Droge keel en noem maar op.
Vrijdag hadden we de praktijktoets van onze zoon op zijn school. Hij moest ons tijdens een 3 gangenlunch bedienen en dat werd beoordeeld, samen met een praktijktoets in de ochtenduren waar wij niet bij waren. Hij behaalde een 7,6. Hij had het bestek bij ons weggenomen dat had moeten blijven liggen en er was iets niet helemaal juist met de glazen. Nou, een erg mooi cijfer voor de allereerste keer.
Wel heeft hij zich opgegeven voor een aantal herkansingen voor theorie. Onze zoon is een echt praktijkmens en geniet daarvan. Helaas zul je in deze wereld ook diploma's moeten hebben en zal hij de school moeten halen. Hij staat er goed voor, maar in zijn, de school en onze ogen kan het best een tandje beter en daarom maakt hij gebruik van de herkansingen.

In huis zijn we zo goed als klaar met het opruimen. De kringloop komt komende maandag alles ophalen. De verkopen zijn gestopt, dus dit gaat ook mee. Wel bewaren alle play-mobil en le-go tot oktober en proberen het dan voor de sint te verkopen. De opbrengsten verdelen we onder ons vieren en iedereen gebruikt het voor carnaval dat hier volgende week vrijdag begint.
Wij zelf gaan niet veel meer. Geen zin meer in. Dochterlief vertrekt de dinsdag erop volgend met school naar Oostenrijk en gaat weer skiën. Hopelijk dit keer zonder vallen en zonder ziekenhuis en operatie. Duimen graag.

De boodschappen zijn steeds binnen het budget van 85 euro gebleven. Wel er tegenaan, maar toch nog steeds goed. Ik heb nu één keer 11,69 teveel uitgegeven, en de andere keren steeds overgehouden dat in de pot verdwijnt. Die 11,69 heb ik ook daar weer uit gehaald.

Afgelopen week is bekend geworden dat per 1 april de tijdsklemmen verdwijnen op de spaarhypotheek. Nu raakt ons dat niet meer bij het omzetten naar aflossingsvrij omdat onze hypotheek langer dan 15 jaar loopt, maar wat wel interessant voor ons is, is dat je de spaarpot niet meer hoeft te storten in de hypotheek.
Dit betekent voor ons dat we de spaarpot kunnen aflossen op de aflossingsvrije hypotheek met een hogere rente. 2,2% hoger zelfs. En bij een bedrag van 35.000 euro is dat toch mooi 770 euro per jaar.
In een andere blog zal ik vertellen hoe we het gaan doen. Dat hebben we al helemaal uitgeschreven. 

Wij zijn nu tot in 2019 zoet met aflossen van onze potten (het boetevrije bedrag) voordat we aan ons spaargeld hoeven te komen dat we maandelijks sparen. Dit maandelijkse spaarbedrag wordt natuurlijk elke keer hoger omdat de rentelasten dalen. Als we alle potten hebben afgelost hebben wij nog een maandelijks te betalen rente van 293 euro.
Daarna gaan we aan de slag met maandelijks aflossen. Onze maandlasten dalen van 846 + 206 (premie) naar 293. Een voordeel van 759 euro per maand. Een gigantisch verschil. Stom stom stom dat we dit nooit eerder hebben gedaan en dat we toen gekozen hebben voor verkeerde hypotheekvormen. Terugkijken heeft geen zin, maar vooruitkijken wel.
En dat ziet er goed uit.
Vol moed beginnen we dan aan het laatste 1/3 deel van onze hypotheek.
Omdat we dit jaar bezig zijn met onze interne verbouwing en onze spaargelden daarvoor gebruiken, beginnen we pas in 2018 met het sparen voor verdere aflossingen.

Het ziet er voortvarend uit. Blij dat we de stap genomen hebben en dat we het jaarlijks boetevrije bedrag aflossen. 
De rest blijft dan weer staan voor het volgende jaar.

Hebben jullie ook al vermindering in de hypotheeklasten?
 
 

9 opmerkingen:

 1. Ja! Ik heb een annuitaire hypotheek. 20 jaar vast 4.45% - ik los sinds aanvang in 2013 10% extra af. Mijn bruto hypotheek is van 395€ naar 227€ gedaald. Maakt echt een groot verschil, dat aflossen. 🙃

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben gebruik gemaakt van rentemiddeling. Dit scheelt ons 270 euro per maand. Wij lossen nu 500,00 euro per maand af op onze aflossingsvrije hypotheek. Ik ga het sneeuwbaleffect hanteren. Ik word er zo blij van als ik onze hypotheekschuld zie dalen! Het stimuleert enorm bij het consuminderen! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij moeten nog even onze onvoorziene spaarpot aanvullen en dan kunnen we weer verder met extra aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je maandlasten gaan flink omlaag, maar is dat bruto of netto?
  Wij betalen nu 500 euro per maand minder (gewoon door lagere rente) maar netto zijn we er 230 euro per maand om vooruit gegaan omdat de belastingteruggave natuurlijk ook veel lager werd ivm lagere aftrekpost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bruto. Wij doen maar eenmaal per jaar de belastingteruggave aanvragen.

   Verwijderen
 5. Lekker van je hypotheek. En veel succes voor je zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie cijfers, zeker als je kids (bijna) studeren. Geeft lucht aan het geheel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed cijfer hoor voor je zoon, leuk he dat je bediend word door je zoon, hebben wij ook gedaan een paar jaar terug, was erg leuk toen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wacht nog even een goede maand af. (kan immers door de 2-de kamer nog een stokje voorgestoken worden, verwacht ik niet omdat ik denk dat men het te druk heeft met verkiezingen)

  Maar als de fiscale klem vervalt stort ik nog even snel 1 keer max in mijn opmaat hypotheek. En dan ben ik er volgend jaar mei na 15 jaar. (einde rentevast periode) helemaal hypotheek vrij. In 15 jaar een hypotheek van een kleine 250.000 op eigen kracht weggewerkt. jippie.....bijna hypotheek vrij....oeps...toch al vast een klein gat in de lucht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen